1. Koorts bij een zuigeling jonger dan 3 maanden?
Koorts meer dan 38 ° C rectaal gemeten, bij een kind jonger dan 3 maanden is altijd onrustwekkend en vereist altijd een consult bij de kinderarts, ook 's nachts of in het weekend. Zuigelingen van die leeftijd hebben nog een onrijp afweersysteem waardoor zij sneller dan oudere kinderen ernstig ziek kunnen worden door bepaalde infecties. Uw arts zal u steeds vragen om langs te komen voor een degelijke vraagstelling, een uitgebreid klinisch onderzoek van uw baby en mogelijks zullen er aanvullende onderzoeken moeten gebeuren zoals bloedname, beeldvorming, urine-onderzoek, lumbaal punctie, ... . Deze aanvullende onderzoeken moeten helpen om de oorzaak van de koorts te duiden en de behandeling zo snel en accuraat mogelijk in te stellen.
Naast koorts meer dan 38 ° C, zijn er op die leeftijd nog een aantal andere alarmtekenen, die u als ouder steeds moeten verontrusten en die u als ouder steeds heel ernstig moet nemen:
- Sufheid en niet meer goed wakker worden van je baby
- Opvallend minder natte luiers per dag
- Opvallend minder drinken per dag
- Intrekkingen thv de borstkas of kortademigheid van uw baby
Als uw baby één van deze alarmtekenen vertoont, is het raadzaam een consultatie te plannen op heel korte termijn bij uw kinderarts. Als u geen plaatsje meer vindt op de online agenda, is het raadzaam telefonisch contact op te nemen. Dr. Houthoofd en Dr. Van Damme zullen u een dringende plaats toekennen zodat u zo snel mogelijk geholpen wordt met uw baby.
Op deze jonge leeftijd geeft u aan een baby als ouder dus best geen koortswerende middelen alvorens een arts te hebben geraadpleegd die uw kindje grondig onderzocht heeft.
2. Koorts bij een kind ouder dan 6 maanden?
Bij een kleintje ouder dan 6 maanden met koorts meer dan 38.5 ° C, kan men 48 uur afwachten alvorens een raadpleging te nemen op voorwaarde dat uw dochter of zoon zich in goede algemene toestand bevindt, goed drinkt, goed plast, geen tekenen van ademhalingsmoeilijkheden vertoont en niet suf is. U mag altijd een koortswerend middel toedienen voor het comfort van uw kindje te verhogen.
Als de koorts echter langer blijft duren dan 48 u, is het eveneens raadzaam een consult in te plannen ten einde de oorzaak van de koorts te proberen achterhalen. Deze
3. Koorts na vaccinaties?
De eerste 48 u na het vaccineren van uw baby bij Kind en Gezin of bij de kinderarts, is het mogelijk dat uw kindje milde koorts-symtomen ontwikkelt. Als uw kindje voor de rest geen alarmtekenen vertoont en in goede algemene toestand verkeert, kan dit te wijten zijn aan de reactie van het immuunsysteem op het vaccin en dus eigenlijk geheel normaal zijn. U mag dan zeker altijd op eigen houtje koortswerende middelen opstarten. Koorts die optreedt langer dan 48 uur na het toedienen van het vaccin of koorts die langer blijft duren dan 48 u na het vaccineren, wijten we niet meer automatisch aan de vaccinaties. Het is raadzaam om dan uw kind te laten nakijken door de kinderarts.
4. Wiegendood-preventiemaatregelen.
Ter preventie van wiegendood is het belangrijk je kindje veilig te slapen te leggen. Sinds de wiegendood-preventiemaatregelen beter opgevolgd worden door ouders en begeleiders van jonge kinderen, is het aantal gevallen van wiegendood sterk verminderd.
Er zijn enkele belangrijke preventie-maatregelen:
- Altijd slapen op de rug
- Altijd slapen in een rookvrije omgeving
- Altijd toezicht houden op een slapende baby
- Altijd zorgen voor een niet te warme slaapomgeving : de kamer niet bijverwarmen.
- Geen overdaad aan knuffels in het baby-bed
- Altijd de baby met de voetjes tegen het voeteneinde in bed leggen, om ervoor te zorgen dat je baby met het gezichtje niet onder de lakentjes terecht komt
- Altijd veilige materialen gebruiken voor het slaapgerief van je baby.
- Altijd voorzichtig zijn met hoestsiropen, slaapverwekkende medicatie, en andere medicijnen.
5. Aanvullende vaccinaties op het basis-schema van de vaccinaties.
under construction